Wednesday 13 June 2018

"RETROVIZOR: fanzini u Hrvatskoj" u petak 15. lipnja u 18h u Booksi



Fanzinska scena je u Hrvatskoj bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih i tada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika (dizajnera, novinara, glazbenika itd). Da je tome tako, svjedoči i činjenica da se fanzini još uvijek čitaju, ali i izrađuju. 

Da bismo dokazali da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, odlučili smo oživjeti dio arhiva i baciti pogled u "retrovizor" na domaću fanzinsku scenu.

Zadatku smo pristupili najpraktičnije što smo mogli i izradili smo vlastiti fanzin, kojem je cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene. 

U našem fanzinu, koji postavljamo i kao izložbu u izlogu Bookse, naći ćete intervju s ekipom koja je nedavno skvotirala BEK, intervju s bendom Drotpad, intervjue s fanzinašima Mašom i Gajom, tekstove o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina (koje su izradili Nigdjezemska, KA-MATRIX, Ena Jurov, Ana Dumančić, Knjigozemska i ostali), distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina (Infoshop Knjižnica Pippilotta, Infoshop Karlovac, Zin Zin u Rijeci, Nigdjezemska u Zadru...), mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto.

Izložbu otvaramo u petak 15. lipnja u 18h u Booksi, u sklopu programa Booksa u parku koji se održava kao dio festivala Design District Zagreb 2018.

No comments: