Thursday 18 September 2014

FECAL FORCES #1 - #11 fanzine (free download)

Fecal Forces was, I can say now, legendary anarcho/hc punk/crust/occult fanzine coming out in 90's and early 00's made by Kktz, who is active still today in few bands/projects, etc.. I suppose it was one of the most reputed 'zine here in Croatia, but also well known abroad because it was written on English (one of the only few in that time) and many issues were well spread..
thanx to I. Mihovilović we now have all numbers in digital form in one giant pdf file.. if you read and heard about this 'zine before I'm sure you'll like to bring back some memories and enjoy reading it again and for all of you which didn't cross your paths with this little gem until now don't hesitate to download it and learn how proper 'zine has to be done..


and here is what maker (thanks 1000 times to him) of this pdf file says about it, on Croatian;

"već prije 10ak godina imao sam priliku,surađujući s glavnim krivcem za sve ovo, skenirati dio materijala koji sada čine ovo gigantsko zlo. imao sam čast da mi se u nekim periodima života poklopi suradnja s mitskom životinjom Hr undergrounda devedesetih - Kuktzem i iz želje da to sve ne propadne, a recentne godine pokazuju da sam bio u pravu, skupilo se tih starih Fecal Forcesa. danas je izuzetno zabavno i inspirativno (barem meni!) prelistavati, analogno ili digitalno, ove relikvije i pratiti razvoj u - opet po meni - nekoliko najboljih brojeva fanzina uopće objavljenih kod nas - a to su po širini obuhvaćenih žanrova i tema svakako brojevi 5, 6 i 7 - kad je i grafički to dogurano do svojevrsnog cut/paste savršenstva i odlično prikazuje kako je tih godina izgledao "typewriter publishing" i na kakvu se estetiku oslanjao. naravno, FF je bio i ostao u gornjem vrhu domaće fanzinske publicistike (ha!) i rijetko tko ga je sa "dna" mogao uopće dosegnuti, no to za ovu priču zaista nije ni bitno. velika trilogija za mene se zatvorila, i Lunatic i Žedno uho i Fecal Forces su digitalizirani, stotine stranica koje su stvorile moj i mnoge druge ukuse danas pokazuju kako je izgledao internet devedesetih. bilo je i pravog interneta, ali mjerio se minutama i sad kad vidim razliku ogromna nostalgija me opere. al to je tako sa svim povijesnim razdobljima. meni bi bilo jebeno da netko tko nikad nije, i nikad ne bi da ne postoji digitalno, uzme i pročita sve ovo ovdje jer je štivo (za pank kontekst devedesetih) iznimno široko i zanimljivo. naravno, to ne znači da svatko neće ovdje naći ponešto što će mu se zgaditi ili mu biti odbojno iz ovog ili onog razloga. to je i jedna od najvećih vrijednosti FF-a. bez potrebe da dalje filozofiram o utjecaju, vrijednosti, važnosti i inim aspektima djela zahvalit ću se Avet i Denis na brzinskoj pomoći oko trojke i četvorke koji su mi falili. naravno Nego Tko hvala na svoj pomoći i dobroj volji i strpljenju za moje ludilo. nadam se da će uskoro link zaživjeti i u jednoj drugoj, ništa manje atraktivnoj formi. no o tom po tom. skenovi su veliki i nisu previše smanjivani a obzirom da su neki brojevi bili A4 činilo mi se neadekvatno da ih smanjujem na premali format jer bi radi količine sitnog teksta ispali nečitljivi.
idemo fekalno! a uskoro i svi ostali KKTZ fanzini u Vol2 koji pokriva i osamdesete!" Igor Mihovilović

1 comment:

Anonymous said...

vrh, imam doma par brojeva al ovo taman uletilo...danas čitaona brutalna :D
J